Da Wenche Myhre kom til verden i februar 1947 i Oslo, var det nok ingen som kunne forutse hvilken suksess den unge piken skulle få i årene som kom. Med talenter innen både dans, skuespill, sang og skriving, tok Wenche raskt nordmenn med storm. Helt siden hun slo gjennom på 60-tallet, har hun vært på alles lepper. Det som er så spesielt, er at Myhre også slo gjennom i Tyskland.

Wenche var ikke bare versatil når det kom til hvilken underholdningsgren hun satset på, hun hadde i tillegg evne til å synge på både norsk, tysk, svensk og dansk – allerede tidlig i sin karriere. Dette er nok en av grunnene til at vår alles kjære Wenche har blitt stor, også i utlandet. Det er kanskje ikke rart hun vant hedersprisen under Spellemannsprisen i 2003?

Tidlig karriere

Da Wenche Myhre fylte 13 år, den 15. februar i 1960, fikk hun sin aller første platekontrakt, fra de musikalske sjelene Egil Monn-Iversen og Arne Bendiksen. Dette var etter at hun hadde kommet seirende ut av en talentkonkurranse i hovedstaden. Wenches debutsang var «Åh, det er søndag», basert på Don Gibsons velkjente sang «Oh Lonesome Me». Det var hennes far, Kjell Myhre, som skrev teksten til sangen.

Den første platen til Wenche ble gitt ut av plateselskapet Egil Monn-Iversen A/S, og fikk tittelen Triola. Suksessen fortsatte, og i 1963 fikk Wenche vist fram sine talenter som skuespiller, da hun fikk rollen som «Grethe» i filmen «Elskere». Det var låten «Gi meg en cowboy til mann» som ble Wenche Myhres første gullplate. Myhre deltok videre i Melodi Grand Prix med slageren «La meg være ung» i 1964.

Den tyske suksessen

Wenches tyske versjon av sangen «Gi meg en cowboy til mann», hadde tittelen «Ich will ‘nen Cowboy als Mann», og ble fort en hit i Tyskland. Deretter ballet det på seg, og på midten av 60-tallet deltok Wenche Myhre i en rekke TV-sendinger og på musikkfestivaler i Tyskland, noe som etter hvert gav henne betydelig suksess blant tyskerne. Dette var starten på et eventyr!

I den tyske prisutdelingen Bravo Otto har Myhre vunnet flere statuetter for sine prestasjoner. Hun vant bronse-statuetten i 1966 og 1970, gull-statuetten i 1967 og 1968, så vel som sølv-statuetten i 1969. Faktisk hadde Wenche et eget TV-show på den tyske TV-kanalen ZDF i 1974, og programmet het «Das ist meine Welt». Her kunne seerne bli med Wenche på hennes musikalske reise. Dette sier mye om hvor populær hun var.

Wenche har fortsatt en plass i tyskernes hjerter

Selv i dag, mer enn 50 år etter at karrieren tok av, er Wenche en populær artist – både her i Norge og i Tyskland. Da Wenche fylte 66 år i 2013, feiret hun med å gi ut boken «Wenche Myhre – 66». Denne boksen ble også gitt ut i Tyskland, under tittelen «Die Wencke». Myhre var selv på plass under promoteringen av boken (en selvbiografi) i Tyskland.

Hun deltok igjen på flere tyske TV-show, og har den dag i dag fortsatt en sentral rolle i tysk popkultur. Det er ikke godt å si hvorfor akkurat Wenche har blitt så populær i Tyskland, men vi tror mye av suksessen skyldes hennes unike sjarm, vakre stemme og vinnende vesen. Det skader selvfølgelig ikke at hun kan synge på flere språk heller. Vi tror suksessen bare vil fortsette i tiden fremover.

Verdt å vite

Wenche har en solid portefølje av hitlåter å vise til, og du har helt sikkert hørt mange av dem både én og to ganger. Sangen «Når jeg bli 66» er en humoristisk og velkjent sang fra Myhre, og handler om at livet først starter i denne alderen. Det var i denne forbindelse hun ga ut boken i 2013, i en alder av 66 år.

Oppsummering

Wenche Myhre er en del av den norske folkesjelen, og har vært sentral i en rekke kjente sanger, bøker, filmer og TV-show gjennom sin karriere. Allerede som 13-åring slo Myhre gjennom, og hun tok raskt Norge med storm. Det tok ikke lang tid før hun slo gjennom også i Tyskland, et land hvor hun har en stor fanbase. Suksessen ser aldri ut til å ta slutt for dette multitalentet!