The Book of Mormon er en satirisk musikal hvor ideer settes litt på kanten, men med et smil. Publikum tas med i en reise hvor vi følger to misjonærer; Kevin Price og Arnold Cunningham. De står overfor et stort øyeblikk i livet deres, nemlig å få utdelt sitt første misjonsland. Duoen får oppdraget å forkynne den Mormonske religionen til innbyggerne i en landsby i Uganda, noe som viser seg å være et lite kulturkrasj.

Musikalen ble for første gang satt opp på Broadway i 2011. Den fikk en enorm respons, med mange positive tilbakemeldinger. Den ble nominert til hele tretten Tony Awards, hvor de vant ni, blant annet for «beste musikal». The Book of Mormon er satt litt på kanten, og har en ganske drøy humor. Derfor er det kanskje ikke så overraskende å oppdage at musikalen faktisk er skrevet av «South Park» skaperne Trey Parker og Matt Stone.

Må forlenge spilleplanen

The Book of Mormon hadde premiere i Norge 3. september 2017 på Det Norske Teatret i Oslo. Det gikk ikke lang tid før de fleste billettene ble utsolgt, og positive anmeldelser begynte å komme inn. Musikalen er oversatt til nynorsk av Are Kalvø. Den siste forestillingen skulle være julen 2018, men etter veldig stor etterspørsel av billetter skal den vises helt til juni 2019. Teatersjef Erik Ulfsby sier det er historiske gode salgstall for teateret.

Kevin Price spilles av Frank Kjosås, som har vært å se i Det Norske Teatret helt siden 2013. Hvor han blant annet har spilt i «Sweeney Todd», «Hamlet» og «Det merkelege som hende med hunden den natta». Noen husker han kanskje også fra NRK-serien «Halvbroren». Arnold Cunningham spilles av den mer ukjente Kristoffer Olsen, som både er sanger og skuespiller. Han har spilt ved Christiania Teater og er nå aktuell med NRK-serien «Magnus».

Misjonsoppdrag har et sterkt fokus blant mormoner

Hva vet vi egentlig om mormoner? Mange av oss forbinder dem med «de der som går fra dør til dør i hvite skjorter, og som alltid smiler». Mormoner blir også omtalt som De siste dagers hellige, og den bygger på læren av amerikanske Joseph Smith. De anser seg selv som kristne, men de har i tillegg til bibelen en annen bok «Mormons bok». Viktige punkter i livene deres er familie, tjeneste og misjonsvirksomhet.

Elder Price og Elder Cunningham tar deres misjonsoppdrag med et smil, de skal jo tilby mennesker et bedre og mer opplyst liv. Så hvor vanskelig kan det egentlig være å spre budskapet om boken deres? Veldig vanskelig tydeligvis, når de du skal forkynne til bor i et land som er preget av vold, fattigdom og AIDS. Men en mormon skal aldri gi opp! Derfor har de, spesielt Elder Price en så sterk tro.

Visste du dette om mormoner?

Mormonene kan verken drikke kaffe eller te. Du leste riktig, ikke noe kaffe. Og likevel har de alltid et smil om munnen, her har vi alle noe å lære. Likevel kan de drikke koffeinholdige drikker som Coca Cola og Pepsi. Mormoner tror at himmelen er delt i tre verdener, hvor de håper å komme helt opp til det høyeste riket, da det betyr at de selv blir guder og kan skape deres egne planeter.

De må ha på seg sitt hellige mormonundertøy både dag og natt, fordi dette skal beskytte dem mot verdens ondskap. Mormonene har faktisk et hemmelig håndtrykk som læres ved spesielle seremonier i templene. Dette hemmelige håndtrykket skal nemlig brukes for å få lov til å komme inn i himmelen. De tror også på at man skal være gift i all evighet med en person av det motsatte kjønn, men skilsmisser skjer også i trossamfunnet til mormonene.

Krenkende?

Det er lett å tenke seg at denne musikalen kan virke krenkende. Men intensjonen er ikke å gjøre narr av mormoner. Faktisk så har medlemmer av mormonkirken sett musikalen, og selv om de sier at musikalen er satt på spissen, så har de ikke følt seg verken krenket eller fornærmet. De tar det med et smil. Kristoffer Olsen har sagt på et intervju at det ikke er individene det gjøres narr av, men ideene.

En musikal som er verdt å få med seg

The Book of Mormon har vunnet Heddaprisen for «årets forestilling», «beste mannlige skuespiller/medspiller» (Preben Hodneland) og «beste scenetekst» (Are Kalvø). Den får anmeldelser som «hysterisk morsom» og «grenseløst frekt og uimotståelig morsomt». Til og med Broadwayworld har sagt at den må oppleves. Hvem skulle trodd at en musikal med fordommer, satire og religion faktisk var en bra kombinasjon? Det er humor med kjærlighet, noe som kanskje er ingrediensene for den store suksessen de har hatt.