Moldejazz startet opp i 1961, og er en av de eldste jazzfestivalene i Europa. I 2020 fyller festivalen 60 år. Festivalen arrangeres hvert år i uke 29 i Molde by. Rundt 120 konserter spilles i løpet av seks dager i juli. Selv om jazzen står sentralt på en jazzfestival, er det også flere artister innen ulike sjangre som blues, rock og pop som har opptrådd på festivalen. Noen av jazzhistoriens største artister har spilt her, blant annet Miles Davis, Dizzy Gillespie og Chick Corea. Leonard Cohen trakk inn flest tilskuere i 2009, men fjorårets tall nærmet seg den suksessen, da Van Morrison og folkekjære Di Derre spilte. Festivalen hadde status som Knutepunktfestival for jazz i Norge, som innebar at man ble sett på som en ledende festival innen sitt felt, og var garantert støtte fra staten. Festivalen er sertifisert Miljøfyrtårn.

  • Jazzfestivalens historie
  • Årets artister
  • Praktisk informasjon

Jazzfestivalens historie

Moldejazz ble etablert av Norges eldste jazzklubb, Storyville Jazz Club, men ble i 1968 skilt ut som en egen organisasjon. Festivalen trekker ca. 60 000 mennesker hvert år til Molde under festivaluken. Nåværende festivalsjef er rockesangeren Hans-Olav Solli. Som nevnt over, var Leonard Cohen med på å bringe inn flest tilskuere til festivalen i 2009, med hele 10 000 tilskuere. Noen andre artister som har tiltrukket store folkehav til festivalen er Paul Simon, Stevie Wonder, Sting og Lauren Hill. Bob Dylan spilte på Romsdalsmuseet i 1996, som var den første artisten som løftet publikumstallet over 5 000 tilskuere. Som nevnt har viktige navn innen jazzmusikken spilt på festivalen, som Miles Davis, Dizzy Gillespie og Chick Corea. Miles Davis var en amerikansk jazztrompetist, komponist og multi-instrumentalist. Han hadde stor innflytelse på jazzhistorien, da han blandet forskjellige stilretninger inn i sin musikk og tok jazzen i nye retninger.

Noen av Davis mest kjente album er «Birth of Cool», «Walkin’» og «Workin’». Dizzy Gillespie var en amerikansk trompetist, pianist og komponist. Han var en av hovedpersonene i jazzens utvikling på 1940-tallet, og ga jazzen et mer moderne uttrykk. Chick Corea er en amerikansk jazzpianist, som har produsert over 40 album, og som har vært med på å definere jazz-rock. Han har vunnet flere Grammy-priser, for album som «Trilogy», «Light As A Feather» og «Corea Concerto», for å nevne noen. Noen kjente jazzartister som mer nylig har spilt på Moldejazz er David Sanborn, Joe Lovano, Bobby McFerrin og Sonny Rollins. Til tross for mange frivillige arbeidere og sponsoravtaler, står Moldejazz mer ustabilt økonomisk etter at Knutepunktstatus ikke lengre eksisterer. Det setter et klart press på festivalen på å levere varene når det kommer til artister.

Årets artister

I år kommer Madrugada, Gåte, Melody Gardot, Ambrose Akinmusire, Take 6, Blood, Sweat & Tears, Marcus Miller, Henry Threadgrill og Joshua Redman m.fl. Rockebandet Madrugada er tilbake etter å ha blitt oppløst i 2008. Bandet består nå av originalmedlemmene Sivert Høyem, Frode Jacobsen og Jon Lauvland Pettersen, samt Cato Thomassen og Christer Knudsen. Debutalbumet «Industrial Silence» som ble sluppet i 1999, blir fortsatt sett på som en av tidenes mest ikoniske norske rockeplater. Madrugada ble kjent gjennom store hits som «Majesty», «Lift Me» og «The kids are on high street». Gåte er et annet norsk comeback band som spiller på Moldejazz i år. Bandet består av søskenparet Sveinung og Gunnhild. Musikken deres er en blanding av folkemusikk og rock. De gav ut debutalbumet «Jygri» i 2002, som ble godt tatt i mot av kritikere og publikum, og deres nye album «Svevn» har også blitt hyllet av folket.

Melody Gardot er en låtskriver, jazzartist og pianist fra New Jersey. Da hun var 19 år ble hun påkjørt av en bil, og musikken fungerte som terapi for henne. Hun fikk sitt store gjennombrudd med albumet «My One And Only Thrill» i 2009, som inneholdt den store hiten «Baby I’m a fool». I 2018 ga hun ut et konsertalbum, kalt «Live in Europe». Ambrose Akinmusire er en jazzmusiker fra Oakland, California. Han kom ut med debutplate i 2008, som ble et unikt stykke med trompetspill. I 2018 kom han ut med et nytt album, «Origami Harvest», et album som inneholder strykekvartett, piano, piano og rap. Hiphop og kammermusikk forenes gjennom politiske og poetiske utsagn. Rapperen Kool A.D. bidrar på plata, og det er ikke første gang Akinmusire samarbeider med en rapper. Han bidro på siste låt på Kendrick Lamar’s album «To Pimp A Butterfly» i 2015.

Praktisk informasjon

Festivalen er spredt over Molde by, med konserter på ti forskjellige områder. I Bjørnsonhuset, Alexandraparken, Romsdalsmuseet, Reknesparken, Teateret Vårt (PLASSEN), Storyville (PLASSEN), Molde Domkirke, Magic Mirror (Rådhusplassen), Sirkel 4 Atelierfellesskap (Sandvegen 4) og bar A (Alexandra Hotell). Bjørnsonhuset er hovedscenen for jazzkonserter, hvor de største jazznavnene spiller. Alexandraparken er festivalens partyscene. Romsdalsmuseet er den største scenen. Alle arrangementene har foto og videoforbud, og røyking er kun tillatt på oppmerkede områder. En viktig del av festivalen er Jazzologen. Jazzologen er et paradeband som spiller daglig under Moldejazz. Bandet består av unge artister mellom 14-20 år. Jazzologen ble opprettet i 1995, og det har blitt en sentral del for festivalens fokus på å spre spilleglede. I tillegg til musikk, byr festivalen på boder med diverse ting, og spennende matopplevelser. Moldejazz arrangeres i år fra 15.-20 juli.