Inspirert av den italienske San Remo-festivalen, startet NRK i 1959 planleggingen av den internasjonale sangfestivalen Grand Prix etter ønske fra den europeiske kringkastingsunionen, som ønsket å lage et felleseuropeisk tv-program. Navnet på festivalen «Melodi Grand Prix» var inspirert av danskenes «Dansk Melodi Grand Prix», som gjorde debut i 1957. NRK fikk inn 303 bidrag fra norske musikere og sangere, og 4. januar 1960 gikk Norges første Melodi Grand Prix-sending på luften på NRK Radio. 11 sanger ble valgt ut, og seks av dem skulle gå videre til finalen 20. februar 1960 i Store Studio. Vinneren av finalen var «Voi Voi», skrevet av Georg Elgaaens og fremført av Nora Brockstedt. Sangen ble Norges aller første bidrag til Eurovision Song Contest, og endte på en god fjerdeplass.

  • Melodi Grand Prix er en årlig musikkonkurranse arrangert av Norsk Rikskringkasting
  • Første sending gikk på luften 4. januar 1960 på NRK Radio
  • Voi Voi med Nora Brockstedt ble Norges første bidrag til Eurovision Song Contest

De første årene

De første årene varte sendingene av Melodi Grand Prix mellom 45 minutter og en time, mens i dag varer sendingene nærmere 2,5 timer. Historiens korteste sending var finalen i 1965, som varte i bare 34 minutter. Helt fram til 1980-årene ble finalene spilt inn i løpet av dagen, for så å sendes i opptak senere på kvelden. Slik fikk de tid til å redigere bort tekniske feil osv. Det var først i 1982 at finalen ble sendt direkte. I årene før hadde teknisk kvalitet blitt stadig bedre, og i 1975 ble finalen sendt i farger for aller første gang. I 1977 fikk den i tillegg stereolyd på radio, men til tross for nyere teknologi, valgte NRK å tone ned fremføringene og fjerne scenografien og koreografien.

Mens konkurransen de første årene var preget av show, koreografi og scenografi, gikk NRK bort fra dette konseptet på midten av 60-tallet. Det nye konseptet ble opprettholdt gjennom hele 70-tallet, og 1979 fremførte artistene bidragene sine iført vanlige hverdagsklær mens publikum ble fjernet. NRK ville rette full oppmerksomhet mot sang og melodi, og ikke mot de enkelte artistene. Men også NRK måtte henge med i utviklingen, og lot konkurransen få et kommersielt preg i løpet av 80-årene. Svingende og lette toner fylte scenen, mens kostymer og koreografi nok en gang fikk oppmerksomhet. Show-konseptet ga bedre resultater i Eurovision Song Contest, og Norge havnet ikke lenger nederst på listen. I 1985 fikk Norge sin aller første seier med Bobbysocks og «La det swinge».

Norsk seier og folkekjære artister

Som følge av Bobbysocks seier i 1985, ble finalen holdt i Grieghallen i Bergen med rekordmange tilskuere. Hele 4 000 publikummere var til stede, og seertallene var godt over millionen. Siden fulgte en ny seier i 1995 med Secret Garden og «Nocturne». Norge var vertskapet året etter, da Eurovision Song Contest ble holdt i Oslo Spektrum. Det er også her finalene holdes hvert år siden 2001. Gjennom 90-tallet hadde interessen for Melodi Grand Prix dalt, og årtusenskiftet fikk også en ganske treg start for Norge. I 2002 uteble Norge fra den internasjonale finalen etter å ha havnet på sisteplass året før. Festivalen fikk en ny oppsving utover det nye årtusenet, og Alexander Rybak skapte store overskrifter da han hentet hjem Norges tredje seier i 2009 med sangen «Fairytale». Finalen ble fulgt av opptil 2,3 millioner seere.

Rybak deltok også i Eurovision Song Contest i 2018, og sluttet seg således til den lange listen av gjentakende deltakere til den populære festivalen. En rekke av våre folkekjære artister har deltatt på festivalen opp gjennom årene. Her kan nevnes den aller første vinneren Nora Brockstedt, vår alles Wenche Myhre, Per Asplin, Benny Borg som den aller første i rekken av utenlandske artister til å delta på Melodi Grand Prix, etterfulgt av Lill-Babs og Elisabeth Andreassen. Også Inger Lise Rypdal har stått på Grand Prix-scenen, det samme har Hanne Krogh, Jahn Teigen, Anita Skorgan, Dizzie Tunes, Åge Aleksandersen, Øystein Sunde, Finn Kalvik, Karin Krog, Tor Endresen, Kari Bremnes, Marius Müller, Sigvart Dagsland, Bjørn Eidsvåg og Helene Bøksle. Jan Teigen og Tor Endresen er de som har deltatt flest ganger, henholdsvis 14 og 12 ganger.

Melodi Grand Prix Junior

Mens Melodi Grand Prix er en festival for musikere over 16 år, er Melodi Grand Prix Junior for barn mellom 8 og 15 år. Det er Norsk Rikskringkasting som arrangerer festivalen, som gikk av stabelen for første gang i 2002. Også denne festivalen er basert på danskenes Melodi Grand Prix for barn, som startet i 2000 i regi av Danmarks Radio. Radioen inviterte i 2002 Norge og Sverige til skandinavisk finale, og dette ble startskuddet for Norges svar på den danske festivalen. Den norske versjonen ble umiddelbart en suksess, med en økning i bidragsmengden hvert år. I 2016 kom det inn 1 312 bidrag, som er langt høyere enn for voksenversjonen, som bruker å få inn rundt 1 000. Melodi Grand Prix Junior holdes i Oslo Spektrum en gang i året.