Kor på alle nivåer skal konkurrere om å bli vinneren av NM-finalen og 50 000 kroner i kor-NM. Det skal også kåres klassevinnere i nivåene eliteklasse, klasse A og klasse B. Om klassevinnerne oppnår en viss poengsum, kan de gå hjem med 10 000 kroner. For å delta må du melde på ditt kor innen 1. april 2019. Alle kor og vokalgrupper kan melde seg på NM for kor gjennom Koralliansen, men det må dokumenteres at minst 90 prosent av sangerne er faste medlemmer. I Norge finnes det over 1 000 kor og vokalgrupper, og Norges Korforbund har 30 000 medlemmer fordelt på 23 lokallag over hele landet.

  • Påmeldingsfrist 1. april
  • Frist for deltakeravgift er 1. september
  • 10 000 kroner kan vinnes

Konkurranseregler

Koralliansen får alltid positive tilbakemeldinger som arrangør av NM i kor. Målet for NM i kor er å inspirere deltakerne og utvikle nivået blant korene. En av Koralliansens regler er at korene må ha eksistert i minst ett år før arrangementsdatoen for NM. Hvert kor kan stille med forskjellige repertoarer i maksimalt to klasser. Hver klasse har individuelle retningslinjer for hvem som kan delta. Om ditt kor har deltatt i andre konkurranser og oppnådd gulldiplom, må dere delta i enten klasse A eller Elitekor under NM. Minst halvparten av programmet må fremføres «a cappella» og minimum én av sangene i korets program må være av en norsk komponist.

Dommerne ser etter et variert program under korets opptreden og hvert kor har maksimum 12 minutter effektiv syngetid. Det er viktig at koret bruker originalnoter. Ikke-autoriserte kopier leder direkte til diskvalifisering fra NM. Arrangøren må også fortelles om bruk av verk i andre tonearter enn hva som er notert på forhånd. Under konkurransen får hvert kor et oppvarmingsrom i 45 minutter før de skal på scenen. Korenes rekkefølge bestemmes ved loddtrekning. I tillegg til korenes påmeldingsfrist 1. april, vil det i 2019 komme et eget påmeldingsskjema for påmelding av hver korsanger. Deltakeravgiften for hver enkelt sanger må betales innen 1. september. Om du deltar i to ulike kor betaler du kun én deltakeravgift.

Konkurransedagen

I år skal det konkurreres i disse klassene: Ungdomskor, Seniorkor, Blandet kor, Damekor, Mannskor, Sakral, Vokalgruppe, Åpen klasse og Elite. I oppvarmingsrommet før ditt kor skal på scenen, vil det være et piano eller keyboard tilgjengelig. Hvis du ønsker et rom å øve i mer enn 45 minutter, må du selv fikse dette. Når du er på scenen er det arrangørens jobb å sørge for god belysning i konkurranselokalet, notestativ til dirigenten og at pianoet er nystemt. Det er også arrangørens jobb å passe på at scenene er stor nok selv for de største korene. Så langt det er praktisk mulig vil arrangøren gi tilbud om en kort oppstillingsprøve i konkurranselokalet for hver kor.

Selv om korenes rekkefølge i konkurransen bestemmes ved loddtrekning, forsøker arrangøren å legge til rette for en dirigent som dirigerer flere kor. Klassevinnerne mottar en pengepremie dersom de oppnår følgende poengsum på over 90 poeng i Elite-klassen, over 85 poeng i A-klasse, over 75 poeng i B-klassen og over 70 poeng i Senior-klassen. Flertallet i juryen avgjør vinneren av NM-finalen, og deler ut en egen pengepremie på 50 000 kroner og tittelen «Norgesmester for kor». Årets dommere består av erfarne musikere fra Norge, Sverige, Danmark, Finland og Estland. Koralliansen som arrangerer NM for kor består av Norges Korforbund, Ung i kor, Ung Kirkesang, Norges Kirkesangforbund, Norsk Sangerforum, Norsk Sangerforbund og FONOKO (Foreningen norske kordirigenter).

Book hotell tidlig

Selv om kanskje NM for kor virker langt unna, er det smart å booke overnatting så tidlig som mulig. Koralliansen har gjort en avtale med Clarion Hotel & Congress Trondheim. Dette hotellet vil være hovedhotellet under NM og på lørdagskvelden vil Nachspielet også holdes her. Koralliansen har forhandlet gode priser med Clarion Hotel & Congress Trondheim, men skynd deg ettersom andre store arrangementer også tar plass i Trondheim samme helgen som NM for kor. Norges Korforbund har også avtaler med Thon Hotel og First Hotels som gjelder for alle deres medlemmer. Norges Korforbunds firmakode for Thon Hotel er TH30088. Hos First Hotels er firmakoden FHCNOKKOR. Prisene som er avtalt er flytende, og billigst i helgene.