Her i Norge finnes det mange symfoniorkestre. De største profesjonelle symfoniorkestrene her til lands er: Nordnorsk symfoniorkester, Kristiansand symfoniorkester, Den norske Operas orkester, Kringkastingsorkestret, Stavanger symfoniorkester, Oslo filharmoniske orkester, Trondheim symfoniorkester og Bergen filharmoniske orkester. Der det sistnevnte orkestret er det eldste, etablert så tidlig som 1765. Det eksisterer også en rekke andre symfoniorkestre rundt i landet som er ungdomsorkestre, amatør- eller halvprofesjonelle orkestre.

Symfoniorkestre har hatt en stor betydning for Norges kulturliv opp gjennom årene, og nivået på symfoniorkestrene er høyt. I slutten av 2013 samarbeidet flere av de største symfoniorkestrene i Norge ved å arrangere konserter i løpet av seks uker i Kristiansand. Konsertene ble kalt «Norges beste», og på repertoaret ble det fremført store norske symfoniske verk som var blitt komponert i løpet av 200 år.

Kort om de store symfoniorkestrene

Det nordnorske symfoniorkestret er det nyeste i Norge, med en svensk sjefsdirigent. De turnerer både Norge og i utlandet. I Kristiansand kombinerte de det militære korpset og kammerorkestret for å danne Kristiansand symfoniorkester. De har en Italiener ved navn Giordano Bellicampi som sjefsdirigent i spissen. Den norske operas orkester har stadig mange forestillinger, og hadde sjefsdirigenten tyskeren Karl-Heinz Steffens inntil han sluttet etter samarbeidsproblemer med operasjefen.

Kringkastingsorkestret turnerer landet rundt og er ofte inkludert i ulike medier. De samarbeider med store artister og har peruansk sjefsdirigent. Stavanger symfoniorkester har fått en av de beste konsertsalene i Norge. Orkesteret spiller med stor suksess og dirigeres av venetianske Vasquez. Oslo filharmoniske orkester har russisk dirigent. De har hundreårsjubileum i år, og arrangerer konserter i forbindelse med dette. Orkesteret i Trondheim har kvinnelig dirigent og bruker Olavshallen som konsertsal.

Det eldste symfoniorkestret

Bergen Filharmoniske Orkester er et internasjonalt anerkjent symfoniorkester med en rik historie som strekker seg over mer enn 250 år. Til og med Edvard Grieg har jobbet med orkestret. Under ledelse av dirigentleder Edward Gardner har orkesteret en opptatt konsertplan og et betydelig program. De har sterk internasjonal tilstedeværelse gjennom turneer, opptak og konsertstrømmen BergenPhiLive. Orkesteret eies av musikkselskapet Harmonien, som også driver Bergen filharmoniske kor og Bergen filharmoniske ungdomsorkester.

Symfoniorkestret har tilhørighet i den store bergenske konsertsalen Grieghallen, som ble åpnet i 1978 og har hele 1610 seter. Gjennom støtte fra Kristian Gerard Jebsen stiftelsen har Bergens symfoniorkester fått hjelp til starte BergenPhiLive. De kaller det også for digitalt konserthus. Med dette kan de strømme direktesendte-konserter på internett for allmenheten, å legge ut den redigerte versjonen i ettertid. Ved å bruke disse mulighetene, når musikken ut til enda flere.

Få norske sjefsdirigenter – mange talentfulle musikere

Når man ser på sjefsdirigentene innen de store norske symfoniorkestrene, kan man se at det ikke er så mange norske sjefsdirigenter. En norsk dirigent nevnte også dette i en avis. Alle dirigentene er stort sett utenlandske, dette er ikke nødvendigvis feil. Det er bra at vi får inn dyktige talenter fra utlandet, selv om det også hadde vært bra om det hadde dukket opp noen virkelig store norske dirigenter også.

Til gjengjeld har Norge mange dyktige musikere og solister, blant annet sopranen Lise Davidsen og pianisten Leif Ove Andsnes. Denne pianisten regnes som en av de største i Norge og har vunnet utallige priser. Lise Davidsen er en ung sopran med en fantastisk stemme. Hun erfaring fra haugevis med konserter, og hun har også vunnet mange priser. Blant annet under konkurransen Operalia i London og under Dronning Sonjas internasjonale musikkonkurranse.

Ny ung dirigent i Oslo filharmoniske orkester

Født i 1996, er det den 23 år gamle Klaus Mäkelä fra Finland, som skal bli den nye dirigentsjefen for Oslo filharmoniske orkester. Han er ung og har et stort talent som han kan utvikle videre til en karriere internasjonalt. Oslo filharmoniske er heldige som har fått han, og han er veldig godt likt. Allerede har han vært med å dirigert orkestret, noe han selv opplevde som en unik opplevelse.

En spennende framtid i møte

De norske symfoniorkestrene gjør det veldig bra både innenlands og utenlands. Det foregår en vekst innenfor symfoniorkestrene vi har i Norge, og de blir bare bedre med tiden. Det blir spennende å se hva som skjer videre i fremtiden, samt også hva som skjer videre musikalsk og teknologisk. Kanskje flere av symfoniorkestrene velger å gjøre slik som Bergens filharmoniske orkester ved å strømme konserter på nett – vi får vente å se!